Gyakran Ismételt Kérdések

    1kW elektromos áramból nagyságrendileg 5kW fűtési-hűtési energiát képes előállítani, és 3kW használati melegvíz felmelegítésére szolgáló energiát. Ha ezt visszaosztjuk forintra, a következőképpen alakulnak a számok. Mivel az általunk forgalmazott összes hőszivattyúra igényelhető a kedvezményes H tarifa, így fűtésben ezzel fogok számolni. 
 • 1kW fűtés = 4,706 Ft
 • 1kW hűtés = 7,060 Ft
 • 1kW használati melegvíz = télen: 7,843 Ft, nyáron: 11,766 Ft
Az árakat 2021.04.01-től érvényes EON lakossági árakon kalkuláltam. Az árak ÁFA-t és rendszerhasználati díjat taralmazzák
A hőszivattyú, a zárt rendszerben keringő gáz kőrforgásából adódóan tud hűteni, és fűteni. De persze ez nem ennyire egyszerű. Biztos mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy akármilyen melegben is tároljuk a hajtógázos dezodort, amikor kifújjuk, kellemetlenül hideg, szinte fagyos. A tartályban lévő folyadékká préselt gáz nyomása magas, de a légkörbe érve akadály hiányában ez lecsökken, és emiatt elpárolog. A párolgás közben létre jön egy úgynevezett hőelvonás (hűtés). Ez nem egy generált tulajdonság. Ez a párolgással jár. Nem lehet, és nem is akarjuk elkerülni a hőszivattyú esetében. A párolgás az oka a hirtelen lehűlésnek. Ha ezt a folyamatot megfordítjuk, összenyomás hatására a gázból egy idő után újra folyadék lesz, ahogy a palackba is bekerült. A gázról folyadék halmazállapotra változáskor a fent leírtak ellenkezője történik. Az összepréselt gáz hirtelen felmelegszik. Ez a tulajdonság szintén nem generált, ez a folyadékká válással jár ami nekünk szintén jó. A hőszivattyú egy zárt rendszer. A legtöbbet használt osztott rendszerű gépek kültéri, és a beltéri egységet összekötő réz csövein szállítja a hűtőgázt a megfelelő irányba. A hőszivattyú kültéri egységének belsejében a kompresszor az egyik irányba folyamatosan pumpálja a hűtőgázt, azonban a gáz útját álja egy adagoló szelep, ami miatt a tovább haladása lekorlátozódik. Mintha egy autópálya 4 sávján folyamatosan jönnének az autók, de egy útépítés miatt egy ponton csak 1 sávra szűkülne az út. A szűkület előtt óriási torlódás alakulna ki, A hűtőgáz esetében ez a magas nyomást jelenti (fűtés), majd az útszűkület után nagy üresség, újra lehet száguldozni. Ez a hűtőgáz esetében az alacsony nyomás (hűtés). Mivel zárt rendszer, mindig ugyanazt a gázt préseli folyadékká, majd hagyja, hogy az adagoló után csökkenjen a nyomása, és elpárologjon. Olyan, mint ha az autópálya két vége össze lenne kötve, és ugyanazok az autók mennének folyamatosan kőrbe-kőrbe. Attól függ, hogy hűt vagy fűt, hogy a beltéri egységben éppen melyik folyamat játszódik le. Ha a beltéri egységben folyamatosan torlódik a gáz, akkor az folyamatosan fűteni fog, a kültéri egységben pedig ahol a torlódás utáni szakasz van, a nyomás csökkenéstől folyamatosan hűteni fog. A hőszivattyú kompresszora gondoskodik arról, hogy ez a kőrfolyamat addig menjen, ameddig a házunk hőmérséklete el nem éri a beállított értéket. Ez a folyamat megfordítható, ezért tudunk fűteni, és hűteni.
Az SCOP.hu-t legfőképp ennek a kérdésnek a megválaszolása miatt hoztuk létre. Az online árajánlat készítőt 2 perc alatt ki lehet tölteni, és azonnal kapni fog egy árajánlat tervezetet, ami a teljes rendszer működéséhez szükséges anyag illetve munkadíjakat tartalmazza. Hacsak nincsenek extrém, elrugaszkodott kérések, ez a tervezet később csak annyiban fog változni, hogy eltűnik a tervezet szó, és hivatalosan is árajánlat lesz belőle. Katt ide az ajánlat kéréséhez
Sok féle padlófűtés rendszer létezik. A leginkább ajánlott ezek közül a vizes padlófűtés. A vizes padlófűtés azt jelenti, hogy a padlófűtés csöveiben vizet keringetünk, és a keringetett víz felmelegíti a csöveken keresztül az aljzatbetont, az aljzatbeton pedig a lehető legegyenletesebben a házat. Az elektromos padlófűtéssel és a fűtőfóliával szemben a vizes padlófűtésnél nincs meghatározva, hogy mivel állítsuk elő a hőt. Lehet az gázkazán, elektromos kazán, vagy hőszivattyú is. A vizes padlófűtés esetében nem kell felvésni a betont, ha korszerűsíteni szeretnénk, egyszerűen le kell cserélni a fűtő egységet, és mehet tovább a fűtés.
Amennyiben vizes padlófűtésről beszélünk, figyelembe kell venni a padlófűtés rendszer minden alkotó elemét. A padlófűtés nem csak a csövekből áll. Szükség van még:
 • hőtükörfóliára
 • a csöveket elosztó úgynevezett osztó-gyűjtőre
 • osztó-gyűjtő szekrényre
 • kónuszos csatlakozókra, amivel a padlófűtés csövei csatlakoznak az osztó-gyűjtőbe
 • elzáró csapokra
 • légtelenítőkre
 • áramlásmérőkre, hogy be lehessen szabályozni a rendszert
 • töltő-ürítő csapokra
 • szobatermosztátra
 • keringetőszivattyúra
Az árajánlat kérése menüben 2 perc alatt tud kérni komplett árajánlatot padlófűtésére, amit azonnal megkap válaszüzenetben.